Aktuelnosti 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Povodom događaja koji su se desili 7. januara 2024. godine prilikom proslave najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića u opštinama Priboj i Prijepolje, Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju- Polimlje izdaje

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Događaji koji su se desili u Priboju i Prijepolju 7. januara 2024. godine prilikom proslave najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, uznemirlli su javnost i dovode do preispitivanja međuetničkih odnosa u ove dve spomenute opštine.

Događaji koji su putem društvenih mreža postali dostupni široj javnosti u kojima se uz pjesmu „Božić je“ jasno čuje i vidi kako se pjeva „Božić je božić je, pucaj u džamije“ dovode u pitanje stvarno postojanje multuetničke i multikonfesionalne države Srbije.  Sloboda je osnovno ljudsko pravo ali ona je to samo ako je prožeta poštovanjem i tolerancijom prema različitostima. Nedostatak toleranacije i poštovanja dovodi do diskriminacije i nasilja.

Priboj, nažalost postaje sredina koja je prepoznata kao opština čestih verbanih ispada kako zvaničnih službenika javnih ustanova tako i ekcesa građana koji latentno baštine netrpeljivost prema drugom i drugačijem. Razlozi za takvo javno ponašanje mogu biti u nekažnjivosti prestupnika kao i nedovoljno posvećenoj pažnji ekonomski ugroženih opština kao što su Priboj i Prijepolje.

Poražavajuća činjenica je i ta što se na snimku podjeljenom na profilima prestupnika iz Prijepolja, u kućnoj atmosferi slavi najradosniji hrišćanski praznik Božić i možda razmišlja o oružanom napadu na islamske objekte-džamije. Starosna dob izgrednika ne prelazi 23-24. godine što je ozbiljan pokazatelj postojanja izrazite netrpeljivosti prema drugim kulturama i religijama među mlađom populacijom.

Ovim putem upućujemo poziv nadležnim ustanovama policiji i tužilaštvu da poduzmu blagovremene i adekvatne korake u sankcionisanju prestupnika koji se ne kriju već javno demonstriraju svoju mržnju, kao i da razmotre mogućnost obezbeđivanja dzamija.

Pripadnike islamske vjeroispovjesti pozivamo na suzdržanost i upućujemo da poduzmu sve zakonom dozvoljene radnje kako bi se ovaj prostor sačuvao od moguće radikalizacije problema.

Vjerujemo, uprokos svemu, da je moguće da se zajedničkim snagama i voljom dobrih, poštenih i odgovornih ljudi može graditi građanska država u kojoj će biti mjesta za sve jer,

MIR I PRAVDA NEMAJU ALTERNATIVU!

 

U Prijepolju , 08.01.2024. godine                                                                                  Informativna služba Centra

 

Povezani članci

Leave a Comment