информацияgreen card usaгрин карта сшаиммиграция в сшапереезд в сшагринкарта официальновид на жительство сшавид на жительство сшапаспорт сшаrnmail.ru


MLADI, DIJALOG, RELIGIJA

MLADI, DIJALOG, RELIGIJA

 

MLADI U DIJALOGU

13-14 jun 2009. godine

 

13-14 juna 2009. godine u organizaciji Centra za Zastitu Ljudskih prava i Toleranciju – Polimlje iz Prijepolja a uz pomoc Ministarstva vera Republike Srbije je relaizovan prvi medjureligijski dijalog mladih ljudi iz razlicitih vjerskih zajednica.

 

Tema dijaloga je bila „Pravo covjeka na vjeru“ predavaca doktora Samira Beglerovica, viseg asistenta na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu na predmetima,šiizam,sufizam, judaizam i krscanstvo.

Prof. Beglerovic je jednim svojim dijelom govorio o potrebi koja se danas ukazala za dijalogom svih onih koji sebe smatraju vjernicima ili pripadnicima odredjene religije, ali je isto tako naveo da kvantitet dijaloga nije bitan koliko kvalitet istog.

U svom drugom djelu izlaganja je govorio o projektu ABRAHAM koji je bio realizovan u postratnim godinama u BiH a koji su pokrenuli pripadnici cetiri vjerske skupine u BiH ( jevreji, katolici, pravoslavci i muslimani) kao i nacin na koji je djelovao i rezultate koje je dao.

Predavac u poslijepodnevnim satima je bio magistar Marko Antonio Brkic, direktor Medjureligijskog Instituta u BiH Koji je duzi niz godina bio saradnik na projektima Svjetske organizacije religija. Onje u svom predavanju „Pravo drugog u mojoj vjeri“ istakao vaznost postojanja mjesta u covjekovom zivotu za drugog i drugacijeg.

Ono sto je interesovalo ucesnike jeste pitanje, da li je i u kolikoj mjeri moguc dijalog izmedju hriscanstva i islama kao religija koje su dominantne na ovim prostorima kao i to sta je zapravo zajednicko svim monoteistickim religijama!? Predavaci su sa ucesnicima drugog dana susreta obisli manastir Milesevu gdje su uz pojasnjenja gospodina Nektarija ( svestenika Eparhiije Milesevske) imali priliku da saznaju istorijat predmeta i stvari koji se nalaze u riznici kao i njihovu ulogu u religijsko, kulturno i istorijskm znacaju. Ucesnici su imali priliku da vide fresku Belog andjela,kao i mosti Svetog Save,sto je za sve ucesnike bio svojevrstan dozivljaj. Nakon manastira Mileseve ucesnici su obisli I"brahim Pasinu dzamiju "u Prijepolju gdje je glavni imam Medzlisa Prijepolje prof. Aref ef. Durakovic istorijski predstavio dzamiju od izgradnje do danas.

Projekat je imao za cilj podizanje svijesti kod mladih o važnosti suživota i razmujevanju različitih kultura, dijaloga i tolerancije.

 

U Prijepolju, 15/06/2009. godine

 

              

 

 

 

 

 

Društvene mreže

Partneri