Aktuelnosti 

ISTAKNUTE LIČNOSTI I ORGANIZACIJE IZ ZEMLJE I REGIONA PODRŽALE INICIJATIVU CENTRA ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PARAVA I TOLERANCIJU – POLIMLJE

Naime, politička je odluka da se na tada (2009) sagrađenom spomeniku nađu samo imena otetih iz Prijepolja. To nije moralni čin prema  drugm žrtvama koje su zajedno izgubile život.

Ove godine se navršava punih 25 godina od zločina otmice u Štrpcima 20 nedužnih civila od kojih 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan neidentfikovani po svjedočenju prisutnih iz voza crnac. Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju – Polimlje će i ove kao i prethodne  godine podnijeti zahtjev Opštini Prijepolje da se tabla sa imenima otetih koja se nalazi na spomeniku u Prijepolju dopuni sa imenima svih otetetih a ne samo kao što je  sada, sa imenima otetih sa teritorije Prijepolja.  Naime politička je odluka da se na tada (2009) sagrađenom spomeniku nađu samo imena otetih iz Prijepolja. To nije moralni čin prema  drugm žrtvama koje su zajedno izgubile život. Ove godine inicijativu za dopunu table sa imenima svih otetih koju podnosi Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju – Polimlje podržalo (osobno potpisalo) je više uticajnih i ugledih organizacija i pojedinaca. Peticiju sa njihovim potpisima Centar će predati na godišnjicu zločina. Među pojedincima i organizacijama koje su podržale našu inicijativu se nalaze  Nataša Kandić, prof. dr Žarko Puhovski, prof. dr Zdravko Grebo, Mina Vidakovic, Staša Zajević, Dino Mustafić, Dinko Gruhonjić, Eugen Jakovčić,  Zlatko Dizdarević i organizacije pout “Inicijative maldih za ljudska prava –Srbija”, “Inicijative maldih za ljudska prava –BiH, Građanski odbor za ljudska prava – Zagreb,   Sense CTP Pula,  Žene u Crnom, Dokumenta – Zagreb, Nezavisno društvo novinara, Udruženje pravnika Crne Gore, Otvoreni Centar Bona Fide-Pljevlja,  Savjet za mir i Toelranciju Kos. Mitrovica, Dokumenta – Zagreb, i brojni drugi profesori sa fakulteta i univerziteta iz Beograda, Sarajeva, Zagreba, Podgorice Wašingtona, i Londona kao i nezavisni novinari iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Povezani članci

Leave a Comment